Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


14. 07. 2017

Příprava nářadí pro práci se dřevem II

Ostření hoblíkových želízek

Pokud chceme hoblováním dosáhnout kvalitně opracovaného povrchu, je potřeba mít v hoblíku ostré želízko.

Pokud je břit tupý jen trochu a nemá na svém ostří žádné zuby, stačí jej obtáhnout pouze brusným kamenem a znovu nabrousit.

Zubaté, nebo příliš tupé želízko musíme nabrousit brusným kotoučem.

V průběhu ostření želízkem po brusu pohybujte a průběžně kontrolujte úhel břitu (cca 25°).
Po hrubém nabroušení na kotouči se musí želízko obtáhnout na přírodním, nebo syntetickém brusném kameni. Teprve tím získá správnou ostrost.
Obtahujte nejdříve hřbet a potom čelo želízka krouživým pohybem tak dlouho, dokud nezmizí z ostří jehla.

Ostření dlát

 

Dláta se ostří stejně jako želízka hoblíků pod úhlem ostří 25°. Při ostření dejte pozor na to, aby rohy dláta zůstaly ostré!

Nejobtížnější je broušení nových dlát. Zakoupíte je nenabroušené a před prvním použitím je nutno je nabrousit. Hrubé přebroušení děláme na mechanicky poháněném kruhovém pískovcovém brusu. V žádném případě je nebrousíme na elektrické brusce s vysokými otáčky, protože by se nám ostří spálilo a zkřehlo.

Při broušení chlaďte brusné kolo vodou a dláto přitlačujte jen lehce, aby se ostří příliš nezahřívalo a nedošlo ke zmodrání ostří.

Broušení na hrubém brousku se provádí pouze na zešikmené straně dláta, která nám tvoří úhel ostří.

Zešikmenou část ostří položte na brousek celou plochou a krouživými pohyby brouste po celé ploše brousku, dokud se na opačné straně ostří neutvoří "jehla" /grot/. Při broušení musí být brousek stále mokrý. Ideální je když na něm voda stojí, aby se odplavovaly nečistoty vzniklé broušením nezalepovalo se brusivo a nedocházelo k velkému opotřebení brusného kamene.

Brousíme tak dlouho, dokud nevznikne na celé šíři ostří jehla.

Jemné ostření dláta provádíme na ležatém karborundovém brusu, vlhčeným vodou, nebo směsí oleje s petrolejem. Nabroušené dláto, které má na konci břitu tzv. jehlu, obtahujeme na přírodních kamenech např. jemný mramor, břidlice. Obtahováky také vlhčíme vodou nebo petroleje. Dláto nikdy neobtahujeme nasucho

Začínáme na zešikmené části ostří a obtahujeme krouživými pohyby po celé ploše brousku. Po chvilce dláto otočíme, celou plochu dláta přitlačíme na brousek a pokračujeme v obtahování na druhé straně ostří. Takto obtahujeme střídavě z obou stran, dokud jehla sama neodpadne.

V žádném případě jehlu rukou neodlamujeme, musí odpadnout sama při obtahování. Po odpadnutí jehly po celé šířce ostří by mělo dláto holit chlupy na hřbetu ruky, pokud neholí, pokračujeme v obtahování střídavě z obou stran, dokud holit nezačne.

Typy ostří na dlátech

Dlouhé, nebo probroušené ostří se při práci vylamuje, krátké nebo zaoblené zase špatně vniká do dřeva. Při práci na měkkých dřevech může mít dláto ostří delší.

 

Přejeme vám ostrý řez a spoustu radosti při kutění!