Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


27. 06. 2017

Příprava nářadí pro práci se dřevem

Obráběcí nástroje musí být řádně naostřené. Musí mít správnou geometrii zubů a břity správný tvar. Při práci s tupými nástroji je zvýšený řezný odpor. Materiál se nám tedy obtížněji obrábí, řez není přesný, řezná plocha nemá požadovanou kvalitu a díky velkému odporu kotouče, pily, nebo vrtáku v řezu, dochází k nárůstu požadované energie na akumulátor. Neznamená to nic jiného, než že se nářadí, či akumulátor přehřeje, nebo brzo vybije.

Údržba a ostření pil

Pilový list je třeba udržovat v čistotě, chránit před korozí, kontrolovat správný rozvod zubů, brousit a v případě potřeby před broušením srovnat.

Druhy ozubení kotoučových pil:

Druhy kotoučových pilových listů

  • A - lomené zuby. Nejčastější typ zubů vhodný spíše pro strojní ostření. Ruční ostření je příliš náročné.
  • B - ozubení vhodné pro příčné i podélné řezání. Lze je dobře ostřit trojúhelníkovým pilníkem kolmo k ploše kotouče.
  • C - ozubení vhodné pro příčnému řezání. Lze brousit pilníkem. Ostření je vzhledem k vystřídaným zubům náročnější.
  • D - ozubení s připájenými břitovými destičkami ze slinutého karbidu. Ostření přenechte odborníkovi!

Jak správně nabrousit pilový kotouč?

Kotouč při broušení nevyjímejte ze stroje a ostřete ho přímo na hřídeli. Kotouč zajistěte pomocí dvou dřevěných klínků tak, aby se neprotáčel a nechvěl.

  1. Označte si první broušený zub a postupně naostřete všechny zuby kotoučové pily. Každý zub ostřete vždy stejným počtem tahů! (kotouč kotoučové pily 3 - 5 tahů)
  2. Neřiďte se vizuálním úsudkem. Počet tahů dodržujte i v případě, že se vám zdá, že je daný zub méně naostřený.
  3. Pokud po nabroušení všech zubů na kotouči zjistíte, že je větší počet nedostatečně naostřený, celý postup opakujte. Stále platí zásada dodržování počtu tahů. Brousíte každý zub!
  4. Pokud jste již s otrostí zubů spokojeni, obtáhněte zuby opatrně obtahovacím nebo brousícím kamenem podél ostří zubů.
  5. Při broušení může vzniknout tzv. jehla, kterou odstraníte obtahovacím kamenem.
  6. Pokud chcete dosáhnout co nejvyšší životnosti kotouče, proveďte egalizaci (vyrovnání hrotnice kotouče).

Zarovnání kotouče

Egalizaci pilového kotouče dělejte s nejvyšší opatrností! Provádí se totiž za chodu stroje. Pokud není pila vybavena zpětným chodem, upněte kotouč opačně. Zuby musí na obtahovací kámen nabíhat svými hřbety. Nastavte co nižší otáčky a obtahovací kámen pomalu přibližujte po desce stolu pily ke hřbetům zubů. Po dotyku kamene s kotoučem nejprve dochází k obroušení nejvyšších břitů zubů. Postupně se dotýkají i nižší zuby. Egalizujte asi 80 % zubů kotouče.

Broušení pilového kotouče ve špatném stavu

Kotouč může být příliš otupený, nebo mít opálené špičky. Aby se dostal znovu do kondice, je jej potřeba důkladněji naostřit. Postupujeme těmito kroky:

  • Vyrovnání obvodu pilového kotouče (různá délka zubů hrotnice) - Proveďte egalizaci pilového kotouče s tím, že se brousící kámen musí dotknout všech zubů pily.
  • Vyrovnání pat zubů - je potřeba provést proto, aby pila při chodu tzv. neházela. Ručním otáčením pilového kotouče si tužkou označte patní kružnici pily, která bude udávat hloubku zubů. Pro vyrovnání použijte kruhový pilník o stejném průměru, jako je zaoblení pat zubů.
  • Naostření čel a hřbetů zubů - postup je podobný jako při běžném broušení pilového kotouče. Používejte trojúhelníkový pilník. V případě lomených zubů pily použijte plochý pilník. Ostření je potom ale složitější a náročnější. Počet tahů při ostření zvolte takový, aby na hřbetě zubu zmizely stopy po předchozím srovnávání hrotnice brousícím kamenem.

Před každým čtvrtým broušením je vhodné zkontrolovat rozvod pily. Používejte speciální šablony, měrky a rozváděcí páku nebo kleště. Kvalita rozvodu kotouče je velmi důležitá pro jeho správnou funkci.

Aby při řezání nedocházelo k sevření pilového listu, vyhýbají se zuby pily střídavě na obě strany (pilový rozvod zubů). Řez je pak širší než tloušťka pilového listu a nedochází ke svírání a tření kotouče v řezu.

Špatně, nebo málo rozvedený pilový kotouč ve dřevě špatně řeže, je svíraný a trhá vlákna. Jednostranně rozvedený pilový kotouč neudrží směr a zabíhá do strany. Pila, která je pokřivená, nebo prohnutá, se neudrží v rovině řezu.